Virusul Zika in Europa
Virusul Zika in Europa
Virusul Zika in Europa
Veştile referitoare la virusul Zika, o boală care se transmite oamenilor prin înţepătură de ţânţar, descoperit în EUROPA, se răspândesc rapid şi atrag atenţia presei la nivel mondial, întrucât au fost confirmate cazuri la om în unele state, printre care se numără Marea Britanie, Italia, Franta, Norvegia, Spania si Portugalia În plus faţă de boala asociată virusului, a fost manifestată îngrijorarea cu privire la potenţialul efect pe care l-ar putea avea virusul în cazul femeilor însărcinate, întrucât există probe care îl leagă pe acesta de microcefalie, o malformaţie congenitală asociată cu dezvoltarea incompletă a creierului la făt.
Centrele pentru controlul şi prevenirea maladiilor din SUA (CDC) au emis alerte de călătorie pentru persoanele care se deplasează în 28 de ţări şi teritorii (din cele două Americi și EUROPA) în care transmiterea virusului Zika este activă. CDC şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au apărut în forţă să promoveze atenţia publică în legătură cu această chestiune.
Virusul Zika in Europa
Clarificăm că, în calitate de membri ai industriei controlului vectorilor, NU suntem experţi în discuţiile despre virus şi nu putem specula potenţialul de răspândire al acestuia. Totuşi, SUNTEM experţi în ţânţari şi în controlul eficient al acestora şi putem ajuta prin formarea publicului cu privire la evitarea contactului cu ţânţarii, atât în timpul călătoriilor, cât şi acasă şi la eliminarea habitatelor în care se dezvoltă ţânţarii şi la reducerea populaţiilor de ţânţari, prin intermediul unor profesioniști în controlul vectorilor de aici, din România.
Ţânţarii sunt deseori consideraţi animalele cele mai periculoase din lume, iar speciile de ţânţari care transmit virusul Zika sunt aceleaşi care transmit şi hikungunya şi dengue. Rugăm autoritățile din Romțnia să acorde o atenţie deosebită acestei probleme şi să afle mai multe informaţii legate de modul în care cetățenii se pot proteja împotriva contactului cu ţânţarii şi în care se pot reduce populaţiile de ţânţari prin eliminarea surselor de apa stagnantă din jurul curţilor şi din comunităţi.
Virusul Zika in Europa
Cum se transmite virusul Zika?
Virusul Zika se răspândeşte prin înţepătura unui ţânţar infectat din specia Aedes, aceeaşi specie care transmite febra dengue şi chikungunya. Ţânţarii Aedes aegypti sunt principalii purtători, însă virusul poate fi transmis şi de ţânţarul din specia Aedes albopictus, cunoscut şi ca ţânţarul-tigru asiatic.
Unde se găseşte virusul Zika?
Pandemia aflată în dezvoltare este prezentă pentru moment în America de Sud şi Centrală, dar și în EUROPA. A se vedea Alertele de călătorie emise de OMS pentru 28 de țări, pentru mai multe informaţii referitoare la zonele de risc. Au fost raportate cazuri ale virusului Zika şi în Marea Britanie, Norvegia, Italia şi alte state, însă toate persoanele au contactat maladia în urma deplasării în state în care virusul Zika este endemic.
Virusul Zika in Europa
Care sunt şansele unei epidemii în România?
Întrucât nu putem specula cu privire la virus şi potenţialul de răspândire al acestuia, este mai bine să fim pregătiţi şi vigilenţi în controlul ţânţarilor, prin protejarea personală împotriva contactului cu ţânţarii şi eliminarea habitatelor acestora, în cazul în care vor apărea situaţii de transmitere locală aici, în România. Până în acest moment, toate cazurile raportate au fost urmări ale deplasărilor în străinătate.
https://youtu.be/NflPVozanPM
Cum putem preveni apariţia ţânţarilor?
- Majoritatea regiunilor trebuie să pună în aplicare un program de înlăturare a ţânţarilor, pentru a minimiza populaţiile locale şi pentru a proteja sănătatea publică. Aceste programe implică, de regulă, capturarea ţânţarilor din anumite zone şi testarea lor în legătură cu patogenii cunoscuţi. Astfel se monitorizează răspândirea maladiilor şi se avertizează publicul în legătură cu riscurile din zona respectivă. Programele regionale pot include, de asemenea, şi planuri de dezinsecţie periodică, pentru eliminarea ţânţarilor adulţi.
- Înlăturaţi apa stagnantă din jurul casei, precum ghivecele de flori, dolinele, piscinele pentru copii, acoperişurile de grătare şi alte obiecte în care se colectează apa. Ţânţarii îşi depun ouăle în apă, în care se dezvoltă larvele, şi este necesar numai 1 cm de apă pentru a creşte.
- Protejaţi toate ferestrele şi uşile. Reparaţi şi cea mai mică fisură sau deschidere.
- Reduceţi activitatea în exterior între amurg şi zori, atunci când majoritatea ţânţarilor sunt foarte activi.
- În cazul în care petreceţi mult timp în exterior în momentele de plină activitate a ţânţarilor, sau dacă rămâneţi în exterior pentru perioade îndelungate, purtaţi pantaloni şi mâneci lungi şi utilizaţi un repelent pentru insecte cu DEET, picaridin sau ulei de lămâie/eucalipt.
- Este foarte important să folosiţi repelenţi eficienţi şi îmbrăcăminte de protecţie dacă vă deplasaţi în afara României. Bolile transmise de ţânţari care pot fi rare în România, sunt comune în multe ţări străine.
controluldaunatorilor.ro recomanda:
poweronesecurity.ro Servicii de pază pentru toate categoriile de obiective, indiferent de natura acestora
mesteriicaseitale.ro pentru servicii profesionale : instalatii sanitare, electrice , finisaje si It